Gideon Kramer over de keizer en de duivenscheet
Bij Vandekerckhove & Bar zagen we in 2024 kunst passeren. Na Lisette de Greeuw en Natacha Van de Reck komt de onbekende kunstenaar: Gideon Kramer. Hij komt uit Nederland en legt de monden van de koffiedrinkers in een zachte glimlachende plooi.
Jouw kleine expo krijgt de titel ‘De kleren van de keizer’, verklaar.
Dat begon allemaal bij het kleine werkje getiteld ‘Al het andere’. Het bekende kinderverhaaltje past daarbij. Het gaat over een keizer die gesteld is op het dragen van mooie kleren. Maar op een gegeven moment wordt hij opgelicht door een stel kleermakers die hem kleren in een onzichtbare stof verkopen. De stof is alleen zichtbaar voor slimme mensen, vertellen ze hem. Uiteindelijk loopt de keizer dan naakt rond. Iedereen zit mee in het complot. Zijn dienaren bijvoorbeeld doen alsof ze zijn sleep dragen, die er niet is. De koning zelf wil niet toegeven dat hij zijn eigen kleren niet ziet. Want ja, alleen slimme mensen kunnen deze stof zien. Zo loopt hij dus helemaal naakt rond. Het gaat dus over een dwaze beslissing die iedereen afkeurt maar waar niemand tegenin durft te gaan. En dat vond ik best wel mooi passen bij mensen die in een pak rondlopen voor hun werk, voor hun status. Niemand protesteert daartegen want anders wordt je gek bevonden. Dat vond ik een mooie overkoepelende titel voor al die mannen in pak die ik aan het schilderen was. Daarbij is deze serie een onderzoek om die personen in pak beter te begrijpen. Of misschien kan ik me er zelf ook mooi aan spiegelen.
Vandaar de duivenscheet op het maatpak. Zijn het dan ook stripachtige zelfportretten?
In eerste instantie wil ik mensen tot nadenken brengen. Het moet de nieuwsgierigheid van mensen prikkelen. We verliezen onze nieuwsgierigheid met ouder worden. Daardoor komt bijvoorbeeld dan racisme naar boven en conservatieve gedachten. Dat wil ik dus doorbreken. Blijf je dus steeds vragen stellen. Dat is de boodschap. Ik wil het brein aan het werk zetten. Op zoek gaan naar verdieping in de andere. Stel jezelf open voor nieuwe ideeën.
Krijgen we hier een positieve humoristische boodschap?
Ja, maar toch met wat kritiek. Ik snap niet altijd waarom mensen dingen doen. Het is vooral belangrijk om jezelf te kunnen zijn. Ik probeer het wel vrolijk aan te vliegen in mijn werk. Of de mooie kant ervan in te zien. Het lukt niet steeds. Want zoals in het sprookje van de keizer zie ik al te vaak dat mensen gevangen blijven in hun meningen over anderen.
Hoe ziet jouw toekomst eruit?
Mijn stijl is nog cartoonistischer aan het evolueren. Nog kinderlijker. Misschien ga ik ook meer de ‘installatie’-achtige toer op. Inhoudelijk ben ik wel verder met die kleren van de keizer bezig. Ik vind heel wat inspiratie in het spel als dusdanig. Speelsheid dus. Moet kunnen. Mede dankzij een boek dat me ontzettend boeit: Homo Ludens, uit 1938 door een zekere Johan Huizinga. Voorlopig ‘speelt’ dit allemaal in mijn hoofd. Wat ik er mee aanvang? Dat zal de toekomst uitwijzen
Je maakt ons nieuwsgierig! Arterie wenst je veel succes en heerlijke feestdagen!
De kleren van de keizer, van Gideon Kramer in Vandekerckhove & Bar loopt nog tot eind februari 2025.
LINKS